Bulut oyunları 2000'lerin sonlarından beri var, ancak teknoloji ve internet hızları, dönemin şartları için uygun değildi. Fin teknoloji şirketi G-Cluster, bu yıllarda kullanıcılara stüdyonun kendi sunucularında çalıştırılan oyunlar sundu.
İlk büyük bulut oyun hizmeti, Haziran 2010'da başlatılan OnLive'dı. Google Stadia'nın şimdi yaptığı gibi, küçük bir oyun akışı “mikro” konsolu ve özel bir denetleyici kullanıyordu. Bu konsept, korsan ve hile kullanımını kolay ve göze batmayan bir şekilde çözdüğü için oldukça beğenildi. Birçok büyük piyasa oyuncusunun desteğine rağmen, 2010'da piyasaya sürülen OnLive özellikle başarılı değildi - birçok kişi hizmetin para kazanma modelinden, yani abonelik sisteminden çekiniyordu.
OnLive, orijinal Borderlands ve Darksiders dahil olmak üzere o sırada konsollar için mevcut olan oyunlar sundu. Bu oyunlar, teknoloji henüz emekleme aşamasında olmasına ve belirli oyunlarda gecikme sorunlarına yol açmasına rağmen, geleneksel sistemlere benzer görsel kalitede çalıştı. Ancak, şirket içi sorunlar şirkette bir kaymaya neden oldu ve bu da nihai olarak kapanmasına ve varlıklarının Sony'ye satılmasına yol açtı.
Aynı zamanda oyun geliştiricisi David Perry (Earthworm Jim, MDK) Gaikai'yi tanıttı, ancak tamamen farklı iki modeli vardı. Gaikai, başlangıçta yalnızca oyunların demo sürümlerini çalıştıran bir reklam aracı olarak tasarlandı. OnLive'dan farklı olarak, Gaikai piyasa oyuncularından çok daha fazla destek aldı. Bunun bir sonucu olarak da Sony tarafından satın alındı ve şirketin kendi bulut hizmeti PlayStation Now'ın temeli oldu.
Sony, 2012'de Gaikai'yi aldı ve PlayStation Network'e dahil etti. Bu teknoloji, PlayStation konsol sahiplerinin, yüklü oyunlarını herhangi bir ağda PlayStation Vita gibi diğer cihazlara aktarmalarına olanak tanır. Satın alma aynı zamanda bir konsol üreticisinden temin edilebilen ilk oyun akışı hizmeti olan PlayStation Now'ı da tanıttı.
Bulut oyunlarını geride tutan en büyük sorun altyapıdır. OnLive ve Gaikai gibi önceki girişimler, bugün bant genişliğine ve hizmet kapsamına sahip olmadıkları için dayanamadı. Microsoft, Google ve Amazon'dan gelen bulut ağları, küresel erişimi mümkün kılarak farklı bulut oyun platformlarının farklı bölgelere hızla dağıtılmasına ve genişlemesine izin verdi.
Teknik açıklamanın dışında, bulut oyunları çalıştığı için artık popüler hale geliyor. Bulut oyunlarının öncüleri hala büyüyen teknolojiyle çalışıyordu ve meraklılar satın almış olsa da OnLive ve Gaikai gibi hizmetler ana akıma girebilecek performansa veya erişime sahip değildi.
Artık bulut oyunları, daha düşük gecikme süresi, daha yüksek kare hızları ve daha uygun bir kurulum süreci sağlayan dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının finansal desteğine sahiptir. Stadia ve GeForce Now gibi hizmetler, temel performansı düşürerek bulut oyunlarının daha pratik avantajlarını kullanmalarına olanak tanır.