Galaksiler, büyük yıldız ve gaz kümeleridir. Ayrıca birlikte kümelenirler ve birbirleriyle yerçekimsel olarak etkileşime girerler. Bir galaksinin “yaşamını” karakterize eden ana faktör, yeni yıldızlar oluşturma yeteneğidir. Ancak gökbilimciler genellikle bu sürecin durduğunu fark ederler, bu da yavaş ölüm anlamına gelir.
Samanyolu, Yerel Grup adı verilen bir gökada kümesinin parçasıdır. Yerel gruba en yakın küme Başak takımyıldızındadır. Gökbilimciler, kümedeki yaklaşık 1.500 gökada arasında, yıldız oluşum süreçlerinin devam ettiği birkaç yer olduğunu ve bu süreçlerin durduğu yerler olduğunu uzun zamandır fark ettiler. Bu nedenle bilim adamları daha detaylı bir çalışma için Başak kümesini seçtiler. Bu sayede galaksilerin neden öldüğünü anlamak mümkün oldu.
Galaksiler neden ölür?
Bilim adamları, Başak kümesinde 51 gökada gözlemledi. Yüksek çözünürlük, galaksilerin neden öldüğünün bir resmini veren yüksek kaliteli veriler sağladı. Buna göre ölüm nedenleri galaksiler arası sıcak plazmaydı.
Galaksilerdeki soğuk moleküler gaz bulutlarının varlığı, yıldızların oluşumu için kritik öneme sahiptir. Bunlar yeni yıldızlar oluşturmak için yakıt görevi görürler. Yani denklemden bu gazı çıkarırsanız yıldızların oluşturacağı hiçbir şey kalmayacaktır.
Dev Başak Kümesi, nesneler arasındaki sürekli yerçekimi etkileşimi ve milyonlarca dereceye kadar ısınan galaksiler arası plazmanın varlığı ile karakterize edilir. Yerçekimi etkileşimi sayesinde galaksiler muazzam hızlara çıkar. Uzayda böyle bir hareket sırasında, bir süpürge gibi soğuk gazı taşıyan sıcak plazma ile çarpışırlar. Böylece uzaydaki hareket galaksinin yavaş yavaş ölmesine neden olur çünkü yeni yıldızlar oluşturmak için daha fazla yakıt kalmaz.